Sommerhilsen 2012

Landsbymøte og barnehagebarn i Afrika
August 2012

Vi håper du har hatt en god sommer! Høsten er i emning og et nytt skoleår står for tur. Det er tid for en oppdatering på hva som rører seg i Kalongo, og vi vil dele nyheter fra KWOP og GWAF.

Sikker status


I sommer har barn, unge og voksne i Kalongo fått testet sin hiv-status. Et sykehus i nærområdet stilte med nødvendig utstyr og helsepersonell, slik at testingen kunne foregå i Kalongo – en nødvendighet for en organisasjon med så mange barn i et område med dårlig infrastruktur. Nærmere hundre blodprøver og analyser ga positive og negative utslag for ’human immunodeficiency virus’, hiv.

Tall fra 2009 (aidsuganda.org) viser at 1,2 millioner av Ugandas 33 millioner innbyggere lever med hiv. Dette utgjør en rate på 6,4 % av den voksne befolkningen mellom15 og 49 år og 0,7 % av de under 15 år. Antallet hiv-smittede antas å ha økt noe siden da. I 2009 døde 64 000 mennesker av aids-forårsakede sykdommer i Uganda. Dette er en trend KWOP og mange andre ønsker å snu. GWAF har ingen informasjon om hvor mange som testet positivt og negativt i KWOP, men forstår viktigheten av å kartlegge utbredelsen av hiv. Slik kan forhåndsregler forhindre ytterligere smitte, og tidlig medisinering forhindre (eller utsette) både sykdommer relatert til hiv, samt utvikling av aids. GWAF vil følge opp for å få vite hvorvidt alle med behov får nødvendige medisiner og hjelpen de trenger.

Lokale krefter

I juni arrangerte Kalongo Widows and Orphans Project åpent møte i landsbyen. Ledelsen i KWOP informerte om arbeidet de gjør lokalt og om samarbeidet KWOP – GWAF. De maneg oppmøtte fikk innsikt i KWOPs ansvar for å gi omsorg og dekke basisbehovene til de over 70 foreldreløse barna i organisasjonen. Det ble satt søkelys på hvor viktig det lokale engasjementet er for at organisasjonen skal kunne oppnå sine mål. Lokalbefolkningen spiller slik en nøkkelrolle, da det vil være nødvendig å ha flere med på laget for å holde KWOP i gang i årene som kommer. Videre er det viktig å informere om alt arbeidet KWOP gjør, slik at lokalbefolkningen vet hva Kalongo Kompetansesenter skal brukes til og hvordan organisasjonen har penger til å oppføre et så kostbart bygg.

Tusen takk!

KWOP er stadig takknemlige over bidragene fra GWAF som betyr så mye for barna og deres framtid. Vi retter en stor takk til dere alle som bidrar til å skape en trygg hverdag og framtid for barna i KWOP! På byggekontoen har vi penger tilsvarende minst 6000 murstein! En stor takk går også til de små i Oslo og Bergtunet 2 barnehage, som gjennom et kreativt pedagogisk opplegg har lært en hel del om levesett i Uganda og samlet inn ’murstein’ til bygging i KWOP.

Barnehagebarn på tur til Uganda

Småttingene i Bergtunet 2 har utforsket Uganda gjennom to av barna i Kalongo – Shallon og Catherine. Gjennom bilder, video, dans og musikk fikk barnehagebarna inntrykk av jentenes hverdag. Målet var å gi de norske barnehagebarna mer kunnskap om verden og barns levesett utenfor Norges grenser. Barna deltok også i en diskusjon om barns rettigheter, og lagde hver sin ’rettighetsblomst’ der disse er skrevet ned. Gjennom de to månedene har barna i Bergtunet 2 fått være med på en reise mange steder i verden. De har hatt en fiktiv reise til Thailand med fly, ved bruk av selvlagde pass og flybilletter. – En tur som inneholdt både underholdning og thailandsk mat. De har plantet blomster, laget bilder og smykker inspirert av ugandisk håndverk, og lært om dyra som bor rundt om i verden. Inspirert av dette lagde de også et jungelbilde.

Den 10. mai var det duket for ’finale’ med utstilling, salg av thaimat og håndverk fra KWOP og ikke minst en løpekonkurranse. Naboavdelingen til Bergtunet 2, foreldre og besteforeldre deltok. Jungelbildet ble auksjonert bort, og voksne og barn konkurrerte i «Løp for murstein» som skaffet penger til en stor haug murstein til GWAF sin pågående ”Skal vi bygge?”-kampanje. Høydepunktet var da to av barna kledde seg ut som Shallon og Catherine fra KWOP, og sto foran resten av barna som alle sang «Welcoome»-sangen som de hadde lært av barna i Kalongo. Se barna i KWOP synge og danse her. Kvelden innbragte hele 4312 kroner som ble overrakt Catherine, Shallon og resten av barna i KWOP i Uganda.

Inspirert til å gjøre mer for KWOP?

Takket være dere, sover alle barna i KWOP nå trygt under myggnett – som dere kan se på bildene. GWAF, med Anne Berit i spissen, har også gjennomført en rekke vellykkede barnehageopplegg med Kalongo i fokus. Jobber du selv i barnehage, småskolen, eller kjenner noen som kan være interessert i å gjøre en innsats der barn hjelper barn? Ta kontakt med oss (post@growwithafuture.com)! Vi har lister over konkrete, kreative ideer til opplegg, vi kan bidra med bilder, historier, videosnutter, vi kan skaffe lokalprodusert håndverk for salg og kanskje stille opp selv. Vi er også takknemlige for alle typer bidrag, og utfordrer dere til å fortelle om KWOP og GWAF til venner og kjente. Vi trenger stadig fler GWAF-partnere, og murstein til ”Skal vi bygge?”-kampanjen. En murstein koster bare 3 kroner, så her kan man bidra med mye for lite penger.

 God høst, alle sammen