Et hjertesukk!

Vi er nå alle slitne av en uforutsigbar situasjon som preger livene våre på mange måter. Likevel har de aller fleste av oss nå lagt norgesferien bak oss og prøver å leve så normalt som mulig bare vi vasker hender, holder avstand og er litt mer hjemme enn det vi vanligvis ville vært. Retter vi blikket mot Uganda er situasjonen dessverre en helt annen. For mange er det nå ikke bekymringer for korona som gjør hverdagen vanskelig, men det å ha mat til å mette magen.

I Uganda er samfunnet fremdeles i «lock-down» noe som betyr at barn sitter hjemme i stedet for å være på skolen og de voksne er hjemme i stedet for å jobbe. Helt i begynnelsen gikk nok dette fint, men nå går det ikke fint lenger. De voksne har i månedsvis kjempet for å få endene til å møtes og de som før korona-krisen hadde lite sitter nå igjen med ingenting. Barna har mistet måneder med skolegang og mange organisasjoner med årelang erfaring i utviklingsland peker nå på at man er svært bekymret for at mange av disse barna, spesielt jenter aldri vil komme tilbake på skolebenken.

Grow With a Future er bekymret for hva som kommer til å skje med barn og voksne hvis situasjonen som utspiller seg nå får pågå lenger. Vi håper myndighetene snart kan finne en løsning på hvordan landet gradvis kan åpnes opp igjen. For situasjonen var svært prekær allerede i slutten av mars. Nå er den for mange helt uutholdelig, rett og slett livsfarlig.

La barna igjen få fylle benkeradene på skolen!

Årsmøte i GWAF

Årsmøte-gjengen: f.v: Anne Berit (leder), Martine (nestleder), Kaja (avtroppende nestleder), Olaug (handels-koordinator).

På vei ut av døra fra årets årsmøte fikk vi tatt bilde av denne gjengen! Vi ønsker velkommen til ny nestleder, Martine  og ønsker avtroppende nestleder Kaja god tur til Brasil. Bortsett fra dette består GWAF-styret av den samme gjengen som i 2016.

Vi gleder oss masse til nok et år der vi kan være med på å støtte opp under det flotte arbeidet i Kalongo og er nå i gang med å planlegge årets kampanjer og arrangement.

Endelig bygges det i Kalongo!

Vi har gledelige nyheter fra Uganda. Byggingen av Kalongo Competence Center (KCC) er i gang! En representant fra styret i GWAF reiste nylig til Kalongo i Uganda for å sette i gang byggingen av kompetansesenteret. Med litt over 47 000 NOK på vår byggekonto, satte vi igang med byggingen av det som skal bli et sted for lek, læring, omsorg og trygghet i Kalongo.

I mars 2012 startet vi vår bygge-kampanje der du kan kjøpe murstein til byggingen av KCC. Responsen var stor, og mange ga penger til flere murstein til en enhetspris på 3 kr. Etter besøket i Kalongo nylig fikk vi gode nyheter, antallet murstein alle dere har støttet oss med kan ganges med tre! Enhetsprisen er nærmere 1 NOK, og dermed har byggingen nå skutt voldsom fart!

Ta en titt på bildene fra byggestart, på veldig kort tid har starten på KCC endelig sett dagens lys!

SAM_0303

SAM_0280

SAM_0309[1]

SAM_0317

SAM_0334

DSC_8103

For å ferdigstille bygningen trenger vi fortsatt deres støtte. Om du ønsker å bidra til byggingen av KCC er du velkommen til det. Sett inn ønsket beløp på konto: 4280 13 30309 og merk med «KCC».

Knausen barnehage bygger duplohus til barna i Kalongo

I Kalongo er byggestart veldig nært. I knausen barnehage har barna startet bygginga allerede. Duploklossene blir nå til hus for barna i Kalongo.

En avdeling i Knausen barnehage har arrangert foreldrekafè der alle innsamlede penger gikk til GWAF sin byggekonto. Siden jul 2012 har barna lært om Kalongo og menneskene som bor der gjennom sang, musikk og bilder. Barn og voksne i barnehagen har fulgt nøye med på hva som skjer i Kalongo, og gleder seg nå over at byggestart er veldig nært.

image_4

image_5

Barns rettigheter har også vært i fokus i denne perioden. Det har blitt laget rettighetsblomster der det står at man har rett til å ha noen som passer på en, rett til mat og vann, rett til et sted å bo, og rett til å gå på skole. Barna i Knausen barnehage vet nå at ikke alle barn har det like godt her i verden, men at alle barn har de samme rettighetene.

image

På foreldrekafè solgte barna bilder, bokmerker, vever og perlekjeder i tillegg til at Anne Berit Sødal solgte håndverk fra Kalongo. Tilsammen kom det 2340,- som nå er satt inn på GWAF sin byggekonto. Det betyr at vi er enda nærmere et kompetansesenter for barn og voksne i Kalongo.

Julehilsen 2012

Den lille landsbyen Kalongo er i stadig utvikling, årets julekampanje ser
ut til å varme godt, og GWAF setter ny kurs i bistandsarbeidet. Vi vil dele
noen nyheter med deg og samtidig sende gode ønsker for jula 2012!
Utvikling og utfordringer i Kalongo


Forholdene for barna i Kalongo forbedres sakte, men sikkert – steg for steg. 20 av barna er i ferd med å avslutte sitt siste år på barneskolen, og er ivrige etter å sette i gang med videre utdanning på ungdomsskole. Flere barn på høyere skoletrinn betyr økte utgifter til skolegang, og vi samarbeider med KWOP om å finne ut hvor store utgiftene vil bli. Noen barn er dessuten snart ferdig på yrkesskole, og klare for å bruke sine praktiske evner, men er avhengig av tilgang på utstyr, som symaskiner. GWAF har diskutert muligheten for å støtte KWOP med diverse utstyr, men per i dag har vi ikke mulighet, da vi ønsker å komme i gang med bygging av KCC så fort som mulig.

 

Håndverk, en viktig inntektskilde

Som tidligere, er produksjon av kunsthåndverk fortsatt en viktig inntektskilde for KWOP.
Enkene bruker god tid på å håndlage kurver, smykker, øredobber, matter og små esker med lokk, som selges på det lokale markedet sammen med blant annet egenprodusert alkohol og matvarer dersom avlingene er gode. En god del av brukskunsten sendes også til Norge, og vi er glade for å se at salget fra Galleri Smalgangen øker. I 2011 innbragte salget 10 000 kroner, og i år har vi fått inn noe mer. GWAF ønsker også i år å takke Anne Kristine Mjelva som bidrar til at Galleri Smalgangen er marked for både salg og utstilling av varer fra Kalongo, og at hun lar pengene gå uavkortet til GWAF. Alle varene er også tilgjengelige for bestilling fra nettsiden vår, så KWOP og GWAF har et ønske om at salget vil bidra til enda større inntekter i 2012.

 

Et barn har fått ny familie

Som vi skrev i forrige nyhetsbrev, inviterte KWOP til åpent møte om deres arbeid lokalt, og
om GWAF som partnerorganisasjon. Engasjementet i lokalsamfunnet var stort. KWOP har fortalt at en familie i lokalsamfunnet har valgt å ta til seg ett av barna som tidligere ble
støttet av KWOP. Dette barnet bor nå sammen med sin nye familie, og får omsorg og behov dekket av sin nye familie.
Skal vi bygge? Vi kan si det begynner å nærme seg.

Kampanjen ’Skal vi bygge’ holder stand, og du som GWAF-partner bidrar i høyeste grad til at beløpet for bygging stadig øker. Siden i fjor har vi fått tre nye GWAF-partnere, og vi har et mål om å øke dette tallet betraktelig for 2013. Som vi har opplyst om tidligere, går nå ditt bidrag som GWAF-partner til å finansiere KCC.
Vår Facebook-kampanje- Skal vi bygge bragte inn flere tusen kroner, men salget har gått en god del ned de siste månedene. Da er det godt å ha en rekke barnehager med på laget, og flere skal det bli. Knausen barnehage i Oslo arrangerte i oktober internasjonal kafe til inntekt for arbeidet i Kalongo. Foreldre og besteforeldre kom på besøk og barnehagebarna solgte kaffe og sveler til de besøkende. Mange gikk også hjem med et fint armbånd, smykke eller en kurv fra Kalongo. Flere barnehager vil i året som kommer sette fokus på KWOP og barna i Kalongo. GWAF er takknemlige for barnas engasjement og støtten vi får for vårt viktige bidrag.


Per desember 2012 er 40737 kroner samlet inn til bygging av Kalongo Kompetansesenter.
Dette tilsvarer hele 13579 murstein.

 

Planlegging av bygging av KCC
GWAF jobber med å utarbeide en mer detaljert plan for hvordan den videre prosessen med KCC skal være. Det er mange brikker som skal på plass. I denne prosessen rådfører vi oss med personer og organisasjoner som har erfaring med lignende bygningsprosjekter. Skulle du ha tips, tar vi gladelig imot. Vi får også tips og ideer angående arkitektur fra en nyutdannet arkitekt, Liisa Maija Pettersen. Hun har studert ved Arkitekthøgskolen i Oslo, og hatt et lengre utenlandsopphold i Uganda, der hun blant annet lagde plantegning til et barnehjem. Det viktigste er at KCC blir et kompetansesenter som KWOP og Kalongo kan dra nytte av i lang tid fremover. Senteret skal settes opp av lokale håndverkere, og vil drives av lokale krefter. Å tilpasse byggeprosessen til lokale behov og kunnskap er derfor meget sentralt og helt nødvendig i den bygningsplanen vi nå utarbeider.

Ull til Uganda
Uganda – et tropisk land med solskinn og beliggenhet på ekvator. Der må det jo være veldig varmt året rundt. Eller? Ulltepper er faktisk en nødvendighet også i Uganda. Selv om
varmebehovet der er relativt lavere enn i Norge, kan blant annet regntiden by på kalde netter med påfølgende sykdommer, som forkjølelse.


Årets julekampanje har som mål å skaffe 50 varme tepper til Kalongo Widows and Orphans Project (KWOP), slik at alle barna kan sove trygt, varmt og godt under eget ullteppe. For å skaffe til veie disse teppene, selger vi i år teppe-kort med et flott fotografi av ei av jentene som får hjelp av KWOP. Hvert kort koster 100 kr, og pengene går direkte til kjøp av varme tepper i Kalongo. Kortene er trykket på tykk kartong av god kvalitet. På baksiden er det med rød sløyfe festet et ullhjerte som symboliserer teppet som et barn i Kalongo vil kunne varme seg under. Ullhjertene er klippet av et gammelt ullpledd som vi fikk i gave til dette formålet. Kortene er trykket som en gave til GWAF fra Big and Small Print i Horten. Tusen takk i år igjen Christian på Big and Small Print!

Med stor suksess solgte GWAF julekort til inntekt for barna i Kalongo i 2011. Et kort ga et
barn i Kalongo et par sko på beina, og vi klarte å skaffe sko til alle barna! Året før skaffet vi 30 myggnett. I år vil vi hjelpe til med å skaffe varme tepper til kjølige netter.
Kortene kan bestilles ved å sende en e-post til: handverk@growwithafuture.com. Du finner
dem også i Galleri Smalgangen i Åsgårdstrand.

Kort sagt: Årsmøtet 2012
27. oktober holdt GWAF igjen årsmøte på Lambertseter i Oslo. Her diskuterte vi gode nyheter og utfordringer fra året som har gått, og satte videre fokusområder for 2013.
Ett område GWAF vil følge godt opp, er sikring mot korrupsjon, og vi vil være i dialog med
KWOP for å finne den beste måten å bistå dem på, der gjennomsiktighet står i sentrum. Per dags dato følger vi opp så godt vi kan midler vi sender, og mottar både brev, informasjon via email og telefon, samt bildebevis som viser at hjelpen kommer frem. KWOP gjør en uvurderlig jobb, og vi stoler på at de følger retningslinjer vi har kommet frem til i fellesskap. Samtidig kan man aldri være sikker nok, når avstand og kultur er såpass stort. Derfor er det nødvendig å ta en nærmere titt på tiltakene vi har for å sikre at alle midler går til det de skal. Dette er særlig aktuelt i forbindelse med innkjøp av materiell og bygging av KCC. Slik ønsker vi å fokusere på anti-korrupsjon nå, slik at vi kan være ett skritt foran.

Alle styremedlemmene ble gjenvalgt, og sammensetningen av GWAFs styret er dermed
fortsatt slik: Leder – Anne Berit Sødal, Nestleder og partner-koordinator – Kaja Knutsdotter
Fjørtoft, Økonomiansvarlig – Gerd Alice Sødal, Håndverks- og nettsideansvarlig: Ingrid Kristine Lund, Kontakt KWOP-GWAF: Ivan Kabanda.
– Vi i KWOP og GWAF takker for støtten og ønsker deg en fredelig jul! –

GWAF julekampanje 2012

Årets julekampanje har som mål å skaffe 50 varme tepper til Kalongo Widows and Orphans Project (KWOP).

Med stor suksess solgte GWAF julekort til inntekt for barna i Kalongo i 2011. Et kort ga et barn i Kalongo et par sko på beina, og vi klarte å skaffe sko til de alle sammen! Året før skaffet vi 30 myggnett. I år vil vi hjelpe til med å skaffe varme tepper til kjølige netter.

Kortene er trykket på tykk kartong av god kvalitet. På fremsiden finner du et portrett av et av de herlige barna som får hjelp av KWOP. På baksiden er det med rød sløyfe festet et ullhjerte som symboliserer teppet som et barn i Kalongo vil kunne varme seg under. Ullhjertene er klippet av et gammelt ullpledd som vi fikk i gave til dette formålet. Kortene er trykket som en gave til GWAF fra Big and Small Print i Horten. Tusen takk i år igjen Christian på Big and Small Print!

Hvert kort koster 100 kr, penger som går direkte til kjøp av varme tepper i Kalongo.

Kortene kan bestilles ved å sende en e-post til: handverk@growwithafuture.com. Du finner dem også i Galleri Smalgangen i Åsgårdstrand.

Send et julekort med ekstra hjertevarme i år.

Velkommen til vår nye hjemmeside!

Vi har jobbet med ny hjemmeside en stund nå, og endelig føler vi at den begynner å bli bra nok til å kunne vises til alle dere der ute. Her finner du siste nytt fra Grow with a future, informasjon om vår organisasjonsstruktur, og informasjon om vår samarbeidspartner i Uganda, Kalongo Widows and Orphans Project (KWOP).

Under fanen Nyhetsbrev finner du nyhetsbrevene som er sendt ut til våre støttespillere, siste nytt ligger i Sommerhilsen 2012. Her kan du lese om allmøte i Kalongo, og blodtesting av både barn og voksne i KWOP.

Håper du liker den nye siden vår.